Blogi

Ikääntyneiden ravitsemus: mitä haluaisit syödä kahdeksankymppisenä?

Syödä pitäisi, mutta kun ei oikein maistu. Ikääntyneillä kroppa ei ole enää kuin kaksikymppisellä, vaan pientä kolotusta ja kulumaa on siellä täällä. Siksi ei liikuntakaan oikein enää tunnu mukavalta. Lihaksissakaan ei ole voimaa kuten entiseen aikaan, kun puita pilkottiin ja ojia kaivettiin. Omaisten, ystävien ja hoitohenkilökunnan hokemia ovat ”syödä pitää” ja ”muista sitten syödä”. Se ei auta, jos ei maistu. Koska vain syöty ruoka auttaa, on aika ottaa käyttöön laajalla haavilla keinoja saada ruoka maistumaan myös ikääntyneille. Keinoja on ja niillä voidaan myös vaikuttaa.

Lue lisää

Kuka kertoisi mistä kananmunat tulevat?

Ihmisen pitää syödä. Erityisesti kasvavien lasten tulisi syödä hyvin, jotta he saisivat riittävästi tärkeitä ravintoaineita. Lasten ja nuorten vanhemmilla on tärkeä rooli ruokaan liittyvän tiedon välittäjänä lapsilleen. Ruoan ravitsemukseen liittyvä tieto on tärkeää, mutta se ei ole kaikki. Ruoka antaa oivaltaville vanhemmille monta mahdollisuutta ja näkökulmaa mielenkiintoisille tarinoille ja keskusteluille lastensa kanssa.

Lue lisää

Kaurapuuro ei ole höttöhiilaria

Aikanaan yliopistossa ravitsemustieteen kurssilla silloinen professori nimesi lihapiirakan kenties yhdeksi maailman huonoimmaksi ruoaksi. Itse olen joskus miettinyt, että mikähän olisi puolestaan se kaikkein paras ruoka näin ravitsemuksen näkökulmasta ajatellen. Ehdokkaakseni on noussut muun muassa kaurapuuro. Siinä on kuituja, beetaglukaania ja paljon ravintoaineita. Pidän kaurapuuroa edelleen vahvana ehdokkaana. En usko niitä, jotka ravitsemustieteen kirjan kansikuvan nähneenä pitävät itseään ravitsemuksen asiantuntijana ja väittävät, että kaurapuuro on höttöhiilaria.

Lue lisää

Suurissakin keittiöissä valmistetaan hyvää ruokaa

Voiko suuressa keittiössä valmistettu ruoka olla hyvää? Silloin tällöin voi kuulla tai lukea jonkun tätä epäilevän. Suuren keittiön päälle langetetaan toisinaan jonkinlainen ”mättöimago” – usein perusteettomasti. Suurenkin ammattikeittiön tuotantoprosessit on hiottu toimiviksi ja testattu, jotta ruoka olisi laadultaan tavoitteiden mukaista. Syykin tähän on selvä: suuressa ammattikeittiössä heikosta laadusta seuraisivat suuret vahingot, kuten useita tyytymättömiä asiakkaita ja mahdollisesti suuri määrä hävikkiä. Hyvää ruokaa voi tehdä kerralla paljon tai vähän. Tuotantoerän koko ei ratkaise ruoan laatua.

Lue lisää