Ruokatrendit
Ruokatrendit ohjaavat tarjontaa – Gastro Helsinki 2018

Gastro Helsinki 2018 -messut järjestettiin Helsingin messukeskuksessa 14.-16.3.2018. Ruokatrendit ohjasivat selvästi tarjontaa. Numeerisesti muutaman tahmean kerran jälkeen sekä näytteilleasettajien että messuvieraiden määrät kääntyivät vihdoin nousuun. Trendi kääntyi vihdoin nousevaksi. Tätä tietysti moni odottikin, koska useat talouselämän indikaattorit ovat pitkästä aikaa myönteiset. Lama ja pessimismi on selätetty tai ne ovat menneet selälleen suurempien voimien ansiosta.

Lue lisää
Kouluruoka
Kolahtaako kouluruoka? Makaronivellistä tortilloihin

Kouluruoka on jo pitkään rimpuilut menestyksekkäästi irti negatiivisesta maineestaan. Tänä päivänä kouluruoka on jo huomattavasti enemmän cool and trendy. Toki on vielä niitäkin, jotka eivät näytä näin ajattelevan. Ehkäpä he vain yrittävät pitää oman laumanjohtajamaineensa nosteessa toistamalla vanhemmiltaan kuulemiaan legendoja tillilihasta ja kumiperunoista. Heidän todistusaineistonsa alkaa kuitenkin käydä vähiin ja tuollaiset parjaavat tarinat joutuvat yhä useammin fake news –koriin.

Lue lisää
Viestintä
Viestintä muutoksessa – mitä ja miten kannattaa viestiä?

Viestintä on yksi aihepiiri, joka saa minut syttymään. Se on todella kiehtovaa. Joskus tuntuu kuin viestintä olisi kaikki. Kun pääsin puhumaan otsikolla ”Viestinnän merkitys muutoksessa – mitä ja miten kannattaa viestiä?”, niin mieleeni pulppusi niin paljon ajatuksia, että niiden sovittaminen noin 45 minuutin esitykseen oli kuin olisin yrittänyt tunkea sata kiloa perunoita kymmenen litran kattilaan. Onnistuin kuitenkin, kun tungin vain sopivasti, jotta vielä kansikin mahtui kiinni. Esityskin pysyi annetussa aikaraamissa.

Lue lisää
ikääntyneiden ravitsemus nyhtökaurahampurilainen
Ikääntyneiden ravitsemus: mitä haluaisit syödä kahdeksankymppisenä?

Syödä pitäisi, mutta kun ei oikein maistu. Ikääntyneillä kroppa ei ole enää kuin kaksikymppisellä, vaan pientä kolotusta ja kulumaa on siellä täällä. Siksi ei liikuntakaan oikein enää tunnu mukavalta. Lihaksissakaan ei ole voimaa kuten entiseen aikaan, kun puita pilkottiin ja ojia kaivettiin. Omaisten, ystävien ja hoitohenkilökunnan hokemia ovat ”syödä pitää” ja ”muista sitten syödä”. Se ei auta, jos ei maistu. Koska vain syöty ruoka auttaa, on aika ottaa käyttöön laajalla haavilla keinoja saada ruoka maistumaan myös ikääntyneille. Keinoja on ja niillä voidaan myös vaikuttaa.

Lue lisää