Blogi

Kaurapuuro ei ole höttöhiilaria

Aikanaan yliopistossa ravitsemustieteen kurssilla silloinen professori nimesi lihapiirakan kenties yhdeksi maailman huonoimmaksi ruoaksi. Itse olen joskus miettinyt, että mikähän olisi puolestaan se kaikkein paras ruoka näin ravitsemuksen näkökulmasta ajatellen. Ehdokkaakseni on noussut muun muassa kaurapuuro. Siinä on kuituja, beetaglukaania ja paljon ravintoaineita. Pidän kaurapuuroa edelleen vahvana ehdokkaana. En usko niitä, jotka ravitsemustieteen kirjan kansikuvan nähneenä pitävät itseään ravitsemuksen asiantuntijana ja väittävät, että kaurapuuro on höttöhiilaria.

Lue lisää

Suurissakin keittiöissä valmistetaan hyvää ruokaa

Voiko suuressa keittiössä valmistettu ruoka olla hyvää? Silloin tällöin voi kuulla tai lukea jonkun tätä epäilevän. Suuren keittiön päälle langetetaan toisinaan jonkinlainen ”mättöimago” – usein perusteettomasti. Suurenkin ammattikeittiön tuotantoprosessit on hiottu toimiviksi ja testattu, jotta ruoka olisi laadultaan tavoitteiden mukaista. Syykin tähän on selvä: suuressa ammattikeittiössä heikosta laadusta seuraisivat suuret vahingot, kuten useita tyytymättömiä asiakkaita ja mahdollisesti suuri määrä hävikkiä. Hyvää ruokaa voi tehdä kerralla paljon tai vähän. Tuotantoerän koko ei ratkaise ruoan laatua.

Lue lisää

Tarpeettomasti rajoitettu ruokavalio voi viedä syömisestä nautinnon

Tipaton tammikuu, lihaton lokakuu – mitä seuraavaksi? Erilaiset välttelyruokavaliotempaukset tuntuvat olevan muodissa. Sekaruokavaliosta, joka sisältää vähän kaikkea, annetaan kuva pahiksena, joka jos ei nyt tuhoa kehoamme kokonaan, niin ainakin saa aikaan kurjan olon. Erilaiset ruoka- ja ravintoaineita rajaavat ton-ton-ruokavaliot jyräävät tieteelliset tutkimustulokset, jotka leimataan perustelematta propagandaksi. Tuntuu siltä kuin oikea ravitsemus olisi tila, joka voidaan saavuttaa vain totaalisilla kielloilla ja ankarilla rajoituksilla. Miksi kuitenkaan tyytyisimme vain muutaman kuukauden rajoituksiin? Millainen olisi vuosi, jos rajoittaisimme syömistämme joka kuukausi läpi vuoden?

Lue lisää

Ruokahävikki vähenee viestinnällä

Viestinnän merkityksen oivaltaminen on keskeistä ruokahävikin vähentämisessä. Ruokahävikkiä on useaa lajia ja sitä syntyy jalostuketjun monessa vaiheessa. Hyvällä viestinnällä hävikkiä voi pienentää joskus yllättävänkin helposti ja nopeasti. Aloita hävikkitalkoot yhdessä asiakkaittesi kanssa.

Lue lisää

Kahvilan digiloikka epäonnistui – asiakaskokemus murjottiin

On varmaa, että digitaaliset ratkaisut avaavat ruokapalveluillekin monia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Jotkut ovat ratkaisuissa jo pitkällä, koska tekniikkahan on jo olemassa monen hämmästyttävän asian toteuttamiseksi. Toiset ottavat vain pieniä digiaskelia ikään kuin muodin vuoksi tai ehkä vain osoittaakseen olevansa ajan hermolla. Jos kehitysaskeleita kuitenkin otetaan vain puuhastelumielellä, asiakaskokemus voi saada näpeilleen. Taulutietokoneella oleva ruokalista voi nostaa asiakkaan odotuksia hyvästä palvelusta. Pudotus voi siis tulla vielä normaaliakin korkeammalta, jos digikorttikin osoittautuu Mustaksi Pekaksi. Kun samalla asiakaspalvelussa moni muukin palvelutuokio epäonnistuu, asiakas ei vakuutu mistään muusta kuin siitä, että palvelun tarjoajan olisi syytä palata helmitaulun ääreen harjoittelemaan perusasioita.

Lue lisää