Puhe ja johtaminen
Puhe ja johtaminen

Osallistui viime viikolla jo seitsemättä kertaa järjestettyyn Retoriikan kesäkouluun Hämeenlinnassa. Antti Mustakallion tiiminsä kanssa rakentama puheen kirjoittamisen, puheen pitämisen ja viestintätaitojen kehittämiseen tähtäävä seminaari teki minuun vuosi sitten niin suuren vaikutuksen, että oli selvää, että osallistun tapahtumaan myös tänä vuonna. Hyvän puheen pitäminen ei ole helppoa, mutta tähänkin voi oppia. Puhe ja johtaminen kuuluvat yhteen, […]

Lue lisää
Lean text
Lean harvinaista ruokapalvelu- ja ammattikeittiöalalla

Olen ihmetellyt miksi Lean tulee niin harvoin vastaan ruokapalvelu- ja ammattikeittiöalalla Suomessa. Sana vilahtaa vain harvakseltaan keskusteluissa, mutta vielä sitäkin harvemmin törmää käytännön tekemiseen, jossa Lean-ajattelutapaa on johdonmukaisesti toteutettu käytännössä. Lean ruokapalveluissa on vielä harvinaista Maassamme on toki suuria toimijoita, joille Lean on tuttu muutenkin kuin vain terminä. Nämä yritykset ja organisaatiot toteuttavat Lean-ajattelutapaa toiminnassaan […]

Lue lisää
Itsepalvelu
Myös itsepalvelu on palvelu

Suomea ei perinteisesti ole pidetty erityisenä palveluyhteiskuntana. Meillä kukoistaa itsepalvelu. Täällä on totuttu tekemään asioita itse: pakkaamaan ostokset kaupassa kassiin, palauttamaan likaiset astiat astioidenpalautuspisteeseen ja niin edelleen. On tavallista, että asiakkaita ohjataan palvelemaan itse itseään. Asiakkaat pakertavat erilaisten palvelupintojen ja automaattien kanssa yrittäen esimerkiksi itse tulostaa viivakooditarraa lentokoneen rahtiruumaan menevään matkalaukkuunsa. Jos tulostaminen vielä onnistuukin, […]

Lue lisää
Ammattikeittiö
Ammattikeittiöt seuraavat aikaansa

Ammattikeittiöosaajat ry:n kevätseminaari kokosi Seinäjoelle 18.-19.4.2018 runsaslukuisen yleisön kuuntelemaan puheenvuoroja ajankohtaisista ja mielenkiintoisista aiheista. Ammattikeittiöt elävät vahvasti ajassa. Eri kanavien tuutatessa taukoamatta uutta tietoa kilpailemaan aistiemme ajasta ja ymmärryksestämme, on välillä hyvä päästä vaihtamaan ajatuksia kollegoiden kanssa ihan kasvotusten. Oikeita, aitoja kohtaamisia ei voi naamakirjalla korvata. Seminaarin aluksi Seinäjoen kaupungin ruokapalvelujohtaja Elli Åback kertoi, kuinka […]

Lue lisää
Ruokatrendit
Ruokatrendit ohjaavat tarjontaa – Gastro Helsinki 2018

Gastro Helsinki 2018 -messut järjestettiin Helsingin messukeskuksessa 14.-16.3.2018. Ruokatrendit ohjasivat selvästi tarjontaa. Numeerisesti muutaman tahmean kerran jälkeen sekä näytteilleasettajien että messuvieraiden määrät kääntyivät vihdoin nousuun. Trendi kääntyi vihdoin nousevaksi. Tätä tietysti moni odottikin, koska useat talouselämän indikaattorit ovat pitkästä aikaa myönteiset. Lama ja pessimismi on selätetty tai ne ovat menneet selälleen suurempien voimien ansiosta.

Lue lisää