Kouluruoka kouluruokailu
Kouluruoka tarvitsee huomiota päivästä yksi alkaen

Paahteinen kesä, joka alkoi jo koulujen kevätlukukauden lopulla, kesti lopulta monin paikoin koko koulujen kesäloman ajan. Ruoka ja ruokapalvelut ovat kesän aikana olleet mediassa vahvasti esillä helleuutisten rinnalla. Sää vaikuttaa myös ruokaan ja juomaan – niin tuotantoon kuin kulutukseenkin. Kylmälaitteiden kompressorit ovat laulaneet Matin ja Tepon ”Mä joka päivä töitä teen” -laulua tauotta pitääkseen juomat […]

Lue lisää
Puhe ja johtaminen
Puhe ja johtaminen

Osallistui viime viikolla jo seitsemättä kertaa järjestettyyn Retoriikan kesäkouluun Hämeenlinnassa. Antti Mustakallion tiiminsä kanssa rakentama puheen kirjoittamisen, puheen pitämisen ja viestintätaitojen kehittämiseen tähtäävä seminaari teki minuun vuosi sitten niin suuren vaikutuksen, että oli selvää, että osallistun tapahtumaan myös tänä vuonna. Hyvän puheen pitäminen ei ole helppoa, mutta tähänkin voi oppia. Puhe ja johtaminen kuuluvat yhteen, […]

Lue lisää
Lean text
Lean harvinaista ruokapalvelu- ja ammattikeittiöalalla

Olen ihmetellyt miksi Lean tulee niin harvoin vastaan ruokapalvelu- ja ammattikeittiöalalla Suomessa. Sana vilahtaa vain harvakseltaan keskusteluissa, mutta vielä sitäkin harvemmin törmää käytännön tekemiseen, jossa Lean-ajattelutapaa on johdonmukaisesti toteutettu käytännössä. Lean ruokapalveluissa on vielä harvinaista Maassamme on toki suuria toimijoita, joille Lean on tuttu muutenkin kuin vain terminä. Nämä yritykset ja organisaatiot toteuttavat Lean-ajattelutapaa toiminnassaan […]

Lue lisää
Itsepalvelu
Myös itsepalvelu on palvelu

Suomea ei perinteisesti ole pidetty erityisenä palveluyhteiskuntana. Meillä kukoistaa itsepalvelu. Täällä on totuttu tekemään asioita itse: pakkaamaan ostokset kaupassa kassiin, palauttamaan likaiset astiat astioidenpalautuspisteeseen ja niin edelleen. On tavallista, että asiakkaita ohjataan palvelemaan itse itseään. Asiakkaat pakertavat erilaisten palvelupintojen ja automaattien kanssa yrittäen esimerkiksi itse tulostaa viivakooditarraa lentokoneen rahtiruumaan menevään matkalaukkuunsa. Jos tulostaminen vielä onnistuukin, […]

Lue lisää
Ammattikeittiö
Ammattikeittiöt seuraavat aikaansa

Ammattikeittiöosaajat ry:n kevätseminaari kokosi Seinäjoelle 18.-19.4.2018 runsaslukuisen yleisön kuuntelemaan puheenvuoroja ajankohtaisista ja mielenkiintoisista aiheista. Ammattikeittiöt elävät vahvasti ajassa. Eri kanavien tuutatessa taukoamatta uutta tietoa kilpailemaan aistiemme ajasta ja ymmärryksestämme, on välillä hyvä päästä vaihtamaan ajatuksia kollegoiden kanssa ihan kasvotusten. Oikeita, aitoja kohtaamisia ei voi naamakirjalla korvata. Seminaarin aluksi Seinäjoen kaupungin ruokapalvelujohtaja Elli Åback kertoi, kuinka […]

Lue lisää