/

24.3.2025

Hyvä pomo, huono pomo

Pomo näyttää suuntaa

Onko sinulla hyvä pomo?

Jos olet sitä mieltä, että sinulla on hyvä pomo, eikä mielipiteen muodostamisessa ollut edes sen suurempaa vaikeutta, niin tilanteesi on varsin hyvä. Hyvät pomot ovat kullanarvoisia siinä missä hyvät työntekijätkin. Kun kysymystä miettii hieman tarkemmin, oivaltaa nopeasti, että kysymys ei ole pelkästään joko-tai-pohdinnasta. Kukaan pomo ei ole niin hyvä, etteikö hän voisi kehittää joitain ominaisuuksiaan. Toisaalta kukaan pomo ei myöskään ole niin huono, tai suorastaan umpisurkea, etteikö hänestä olisi löydettävissä jotain positiivista.

Kysymys on myös hyvin henkilökohtainen. Yksi voi kokea saman pomon hyväksi ja toinen huonoksi. Aika vaikeaa on väittää toisen tuntemusta vääräksi. Olipa oma tuntemuksesi pomosta sitten myönteinen tai kielteinen, niin asian tarkempi tarkastelu voi kuitenkin auttaa parantamaan tilannetta. Siksipä ei ole lainkaan hullumpaa silloin tällöin pohtia, mitkä tekijät tekevät pomosta hyvän, toisin sanoen, mitkä tekijät hänessä synnyttävät sinussa positiivista fiilistä.

Tee lista hyvän pomon ominaisuuksista

Pohdinnan voi aloittaa listaamalla omasta mielestäsi hyvän pomon ominaisuuksia ja sen jälkeen arvioida, kuinka oma pomosi näillä osa-alueilla pärjää.  Hyvä pomo osaa luonnollisesti johtaa myös asioita ja analysoida numeroita, joita eri järjestelmät hänelle tuottavat. Ne kertovat organisaation taloudellisesta kunnosta. Keskittykäämme tässä kuitenkin pohtimaan erityisesti ihmisten johtamiseen liittyviä ominaisuuksia, sillä tuloksentekijöinä juuri ihmiset ovat ylivoimaisen tärkeitä.

 Saatko pomoltasi tarvittaessa apua, tukea tai edes kannustusta vai onko hän sellainen ”hoida homma äläkä valita ajasta, työkaluista tai resursseista” -tyyppi? Entäpä osaako hän kuunnella vai onko hän sellainen kuin seinälle puhuisi ja johon jo katsekontaktin saaminen vaatii huomattavia ponnisteluja ja jopa suoranaista onnea?

Onko pomollasi kyky olla nöyrä sen edessä, että aina ei voi tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu tai mitä asiakkaan päässä milloinkin liikkuu? Vai onko hän sellainen ”mä tiedän, mä tiedän”-tyyppi, joka ei koskaan unohda korostaa omaa erinomaisuuttaan?

Kantaako pomosi vastuuta, joka epäilemättä on hänen tehtävänsä, vai löytääkö hän syylliset aina muualta?

Jakaako hän kiitosta ja kunniaa niille, kenelle se kuuluu, vai napsiiko hän onnistumiset omiksi saavutuksikseen ja jättää epäonnistumiset muiden selitettäviksi?

Onko pomosi huumorintaju sellainen, että siitä tulee voimavara myös vaikeisiin tilanteisiin? Irtoaako häneltä hymy luonnollisesti ja pakottamatta vai onko virnistys vain peilin edessä opeteltu kasvolihasten suuta levittävä tunteeton lihastonus?

Jos pomosi on suorastaan pelottava, niin silloin on jo syytä kellojen soida. Pelon ilmapiirissä energiaa hukataan huomattavat määrät johonkin muuhun kuin itse pääasiaan.

Hyvä pomo suhtautuu saamansa palautteeseen rakentavasti ja näkee siinä myös mahdollisuuksia omaan oppimiseen ja kehittymiseen. Hän myös kysyy palautetta useammin kuin vain kerran vuodessa. Eikä hän kysy palautetta vain siksi koska kehityskeskustelulomakkeessa on sellainen kohta, vaan siksi, että hän aidosti arvostaa hyviä ihmissuhteita ja tietää niiden merkityksen myös tuloksen tekemisessä.

Epäilemättä hyvä pomo myös antaa palautetta, koska hän tietää, että se on monille työntekijöille erittäin tärkeää. Hän muistaa kehua aina, kun on aihetta, eikä jätä meitä vellomaan epätietoisuuden aallokkoon silloinkaan, kun kaikki ei mene putkeen. Haukkumisen sijaan hän näkee epäonnistumiset pikemminkin oppimismahdollisuuksina. Toki hyvällä pomolla on oikeus myös odottaa, että oppimista tapahtuu.

Useimmilla meistä lienee kokemusta useista erilaisista pomoista hieman työuran pituudesta riippuen. Työjaksot huonojen pomojen kanssa ovat nekin varmasti opettaneet meille asioita, joista on meille ollut myöhemmin hyötyä, mutta erityisen iloisia meidän kannattaa olla niistä hyvistä pomoista, joiden kanssa olemme saaneet työskennellä.

Miksipä sitä ei joskus pysähtyisi pohtimaan omaa pomoaan. Todennäköisesti pomokin pohtii sinua työntekijänä. Pohdinta ja ajattelu auttavat löytämään uusia näkökulmia tai poistamaan kaikenlaista turhaa kitkaa tekemisestä. Palkintona molemmille osapuolille voi olla – ei vain mukavampia numeroita excel-taulukkoon – vaan myös parempaa hyvinvointia molemmille.

Juha Jokinen

Haluatko ottaa kehitysloikan viestinnässäsi tai kehittää ammattikeittiösi toimintaa?

Tilaa uutiskirje, niin saat hyödyllistä ja virikkeellistä luettavaa!