[:fi]Osallistui viime viikolla jo seitsemättä kertaa järjestettyyn Retoriikan kesäkouluun Hämeenlinnassa. Antti Mustakallion tiiminsä kanssa rakentama puheen kirjoittamisen, puheen pitämisen ja viestintätaitojen kehittämiseen tähtäävä seminaari teki minuun vuosi sitten niin suuren vaikutuksen, että oli selvää, että osallistun tapahtumaan myös tänä vuonna. Hyvän puheen pitäminen ei ole helppoa, mutta tähänkin voi oppia. Puhe ja johtaminen kuuluvat yhteen, koska puhe on johtamisen väline.
Parhaat puheet ja sanat jäävät historiaan
Tämänkertainen esiintyjäkaarti oli sitä luokkaa, että en edes harkinnut livetwiittailua esitysten aikana, vaan keskityin katselemaan ja kuuntelemaan huolella – oppimaan. Estradilla oli puheenkirjoittajia, joiden sanoilla on vaikutettu ja vaikutetaan maailmaan. Hyvät puheet ja niiden oivaltavat, sisällöltään suuret ja painavat kiteytykset, eivät unohdu koskaan vaan jäävät historiaan. Martin Luther Kingin ”I have a dream” tai Barack Obaman ”Yes we can” ovat tästä hyviä esimerkkejä.
Puheenkirjoittajia maailman huipulta
Keitä olivat siis nämä seminaarissa esiintyneet vaikuttajat? Tim Kiddell on toiminut kolmen Iso-Britannian pääministerin puheenkirjoittajana: Gordon Brownin, James Cameronin ja nykyisen pääministerin Theresa Mayn. Päivän viimeisenä esiintynyt Cody Keenan toimi puolestaan ei enempää eikä vähempää kuin Yhdysvaltain edellisen presidentin Barack Obaman puheenkirjoittajana lähes kymmenen vuotta. Näihin molempien herrojen valmistelemiin puheisiin valittiin sanat tarkasti, koska tiedettiin, että niitä sanoja kuunnellaan ja niillä vaikutettaisiin enemmän kuin äkkiä täällä jääkarhuttomassa nyhtökauran kotimaassa osaamme kuvitellakaan.
Cody Keenan myös kertoi, että kun kirjoittaa puhetta toiselle, on kirjoittajan tunnettava puhuja ja hänen persoonansa. Muussa tapauksessa puhe ei tavallaan sovi puhujan suuhun. Se ei ole siis luonteva ja sen uskottavuus voi kärsiä. Siksi onkin parasta, jos puhe kirjoitetaan yhteistyössä, jolloin myös puhuja osallistuu puheen tekemiseen. Presidentti Obama oli ja on itsekin erittäin hyvä puheenkirjoittaja ja esiintyjä ja juuri siksi heidän yhteistyönsä tuotti erinomaisia puheita, jotka olivat tärkeä osa johtamista.
Jos ei ole aikaa puhua, niin ei ole aikaa johtaa
Viestintä on johtamista. Kumpaakin voi oppia ja harjoitella. Puheen pitäminen on aina viestintätilanne, jossa puhetta kuunnellaan erityisen tarkasti. Siksi ihmettelen, kuten Retoriikan kesäkoulussa esiintynyt valtiotieteiden tohtori ja poliittiseen viestintään erikoistunut dosentti Mari K. Niemikin, miksi jotkut johtajat, liiderit ja päättävässä asemassa olevat tuntuvat suorastaan rehvastelevan sillä, kuinka kiire on estänyt heitä valmistautumasta puheen pitämiseen. Tällainen suhtautuminen on ajattelematonta, suorastaan typerää. Ehkäpä he myös tekevät karkean yliarvion omista kyvyistään ja unohtavat, että harjoitus tekee mestarin – ja todelliset mestarit harjoittelevat usein ja paljon! Winston Churchillin kerrotaan harjoitelleen puheitaan peilin edessä pitkiä aikoja ja miettineen puheitaan sana sanalta.
Hyvä puhe vaatii työtä ja harjoittelua
Todelliset johtajat eivät puhu valmistautumatta, harjoittelematta tai vain improvisoiden ja mielijohteesta. Hyvää ja tärkeää puhetta saatetaan kirjoittaa, koota ja muokata vaikkapa kaksi viikkoa – jopa pitempäänkin. Miksi? Koska kun ihmiset todella kuuntelevat, kannattaa tehdä kaikkensa, jotta viesti tavoittaa kuulijoiden sisimmän ja vaikuttaa. Hyvällä viestinnällä ja hyvällä puheella on aina tavoite. Jos ei ole, niin kysymyksessä on vain huulijumppa, joka tuottaa vain ääntä, ei vaikuttavaa puhetta.
Puhe on paljon enemmän kuin twiitti
Puheiden pitämisen roolia johtamisessa pitäisi nostaa nykyisestä. Hyvin valmisteltu puhe ei ainoastaan pakota tekijäänsä ja esiintyjää ajattelemaan asiaa, vaan myös vangitsee kuulijansa kuuntelemaan. Hyvin esitettynä se myös vaikuttaa. Maailma on toki muuttunut, mutta pääosin twiittaamalla johtaminen ei kuitenkaan vielä johda yhtä hyvään lopputulokseen kuin punnitut elävät sanat.
Millainen on hyvä puhe?
Hyvä puhe on sellainen, jonka kuulija voi kokea henkilökohtaiseksi. Hyvä puhe on myös napakan tiivis, merkityksellinen ja kuitenkin sopivan yksinkertainen. Cody Keenan kertoi lisäksi, että hänen mielestään parhaat puheet sisältävät tarinan ja ovat empaattisia sekä aitoja. Mieti siis, mikä on sinun puheesi tarina, jonka haluat kertoa ja jonka avulla haluat kuulijoihisi vaikuttaa.
Retoriikan kesäkoulussa puhui myös F-Securen Mikko Hyppönen, joka on yksi maailman arvostetuimmista tietokonehakkereiden jahtaajista. Koska Mikko on myös erittäin hyvä esiintyjä ja taitava puhuja, siitä on tullut oleellinen osa hänen työtään. Hyvä puhuja osaa esittää vaikeankin asian ymmärrettävästi, kuten Mikko. Käyttämällä vertauskuvia, havaintovälineitä, pitämällä puheessa reiluja taukoja ja antamalla yleisölle aikaa ajatella, yleisö pystyy seuraamaan vaikeaakin asiaa ja puhe vaikuttaa toivotulla tavalla. Sopiva määrä toistoa ja puheen ryhmittäminen kolmeen pääkohtaan parantaa puhetta entisestään. Siinä joitakin Mikko Hyppösen vinkkejä, joihin on helppo yhtyä.
Puhe ja johtaminen – ota puhe keinovalikoimaan
Milloin viimeksi pidit puheen työelämässä? Miksi et hyödyntäisi tätä tehokasta viestintä- ja johtamiskeinoa? Hyvän puheen kirjoittaminen ja pitäminen eivät ole helppoa, mutta tekemällä sitäkin oppii. Kynnys aloittaa voi tuntua korkealta, mutta on oikeastaan hyvä, että näin on. Kysymyksessä on nimittäin vahva johtamisen väline.
Juha Jokinen[:]