/

21.3.2020

Gastro Helsinki 2020 -messut

Vuoden Kokki 2020_Elo

Gastro Helsinki 2020 -messut eivät säästyneet koronaviruksen vaikutuksilta. Muutamat suuret yritykset, kuten Atria, Fazer ja Paulig olivat viime tingassa jättäytyneet pois messuilta. Valmiiksi rakennetut, mutta miehittämättömät osastot muistuttivat koronaviruksen laajoista vaikutuksista yritysten arkeen.

Lähes kaksi päivää ehdittiin taapertaa kyynärpäillä kätellen, mutta toisen päivän loppupuolella tuli tieto, että messut suljetaan. Kolmas ja samalla viimeinen messupäivä oli yleisöltä suljettu, joten muun muassa Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 kilpailujen finaalit käytiin perjantaina ilman yleisöä. Vuoden Kokki 2020 -tittelin voitti Lari Helenius (ravintola Olo, Helsinki) ja Vuoden Tarjoilija 2020 -tittelin Christian Angelov (ravintola Finnjävel Salonki, Helsinki). Kouluruokakilpailu käytiin jo ensimmäisenä messupäivänä yleisön ollessa paikalla. Siitä enemmän kouluruokakilpailu 2020 -blogikirjoituksessa.

Ympäristöasiat näkyivät tuote- ja palveluideoissa

Samalla, kun totean, että messut eivät tarjonneet mitään kovin uutta ja ihmeellistä, niin koko ajan alalla kuitenkin tapahtuu. Jo ennen messuja raadin valitsemissa Gastron Parhaat -tuotteissa huokui vahvasti ympäristöasiat. Kolme tämän markkinoinnillisen kilpailun voittajista liittyivät suoraan ympäristöstä huolehtimiseen: E. Ahlströmin astioiden kierrätyspalvelu, Jamix-ruokatuotanto-ohjelmiston hiilidioksidilaskuri sekä Metoksen IoLiving-ohjelman HävikkiValvoja. Gastron Parhaat -tittelin saivat myös Dietan induktiotasolle soveltuvat kestävät ja kevyet buffet-astiat sekä Dietan Vector VMC-H Multi-Cook -uuni, jolla yksittäisiä ruokia tai annoksia voi kypsentää samanaikaisesti erilaisissa olosuhteissa erillisissä kypsennysosastoissa.

Ensimmäisen messupäivän aamuseminaarissa käsiteltiin niin ikään ympäristöasioita. Muuramessa toteutetussa tutkimusprojektissa lähdettiin tavoittelemaan pienempää ruokapalvelujen hiilijalanjälkeä. Muuramen ruokapalveluissa toimitaan jo nyt varsin ympäristötietoisesti, mutta siitä huolimatta parin viikon tutkimus osoitti, että hiilijalanjälkeä voi edelleen vähentää. Hiilijalanjälkeä minimoitaessa on kuitenkin syytä muistaa, että kaikkein tärkeintä on, että tarjolle valmistettu ruoka tulee myös syötyä. Muussa tapauksessa saatetaan päätyä ympäristökuormituksen hallinnassa ojasta allikkoon. Siksi tutkimus- ja kehitystyössä on ensiarvoisen tärkeää tuntea kohdeasiakasryhmä ja sen tarpeet ja toiveet. Tänä päivänä kehitystyötä tehdään yhä useammin aidosti yhdessä asiakkaiden kanssa.

Idea Ruotsista: julkisten ruokapalvelujen päivä

Ruotsin maatalousviraston projektijohtaja Eva Sundberg esiintyi koronavirukseen liittyvien matkustusrajoitusten takia videoyhteyden kautta Ruotsista. Hän kertomansa haasteet Ruotsissa, kuten henkilöstöpula, yksilöllisen ruokatoiveet, ympäristön huomioiminen ja taloudelliset seikat ovat meille tuttuja myös täällä Suomessa.

Eva Sundberg nosti esiin myös yhden mainion idean, jota me voisimme kokeilla täällä Suomessakin. Ruotsissa järjestetään nimittäin 15. lokakuuta 2020 Offentliga måltidens dag eli julkisten ruokapalvelujen päivä. Tällainen julkisten ruokapalvelujen nostaminen kaikkien silmien eteen tekisi varmasti hyvää meille monesti hieman pimennossa töitä paiskiville työn sankareille sekä koko alan arvostukselle myös Suomessa.

Keskeinen kysymys: miten tehdä ruokapalvelualasta vetovoimainen?

Aamupäivän päätteeksi Nina Rokkila Palmiasta nosti esiin tärkeän haasteen: ruoka kiinnostaa laajasti, mutta ruoan tekeminen ei. Hyvistä työntekijöistä on pulaa. Rokkila muistutti, että alamme on ansaittava luottamus yksilö kerrallaan. Työn pitää maistua. Töissä pitää olla riittävän usein riittävän mukavaa. Elämä on liian lyhyt hukattavaksi työpaikassa, jossa ei viihdy tai jota ei koe merkitykselliseksi.

Tämä vuosi 2020 tulee jäämään meidän jokaisen mieleen maailmanlaajuisen pandemian aiheuttaneen koronaviruksen takia. Toivokaamme, että kahden vuoden päästä vuonna 2022, Gastro on, mutta koronaa ei.

Juha Jokinen

Haluatko ottaa kehitysloikan viestinnässäsi tai kehittää ammattikeittiösi toimintaa?

Tilaa uutiskirje, niin saat hyödyllistä ja virikkeellistä luettavaa!