/

21.3.2020

Kouluruokakilpailu 2020 tuotti upeita annoksia

Kouluruokakilpailu

Kouluruokakilpailu 2020 käytiin keskiviikkona 11.3.2020 Gastro Helsinki -messujen avajaispäivänä. Loppukilpailuun olivat tiensä selvittäneet joukkueet Helsingistä, Kajaanista, Mäntsälästä, Raumalta ja Vantaalta. Kaikilla oli sama haastava tavoite: valloittaa 20-henkisen valtaosin lapsista koostuvan tuomariston aistit. Taloudellinen raami oli tutun tiukka: rahaa raaka-aineisiin oli käytettävissä vain noin yksi euro.

Kouluruoan pitää tänä päivänä olla ravitsevaa, vastuullista ja tietysti maistuvaa. Samat kriteerit olivat myös kouluruokakilpailussa. Joukkueiden tuli valmistaa kasvis-, kala- ja liha-annos. Voittajille oli maineen ja kunnian lisäksi luvassa palkintomatka Italiaan, kunhan koronavirus on ensin selätetty.

Kajaanista kajahti

Kouluruokakilpailu 2020 voittajaksi julistettiin tiukan kisan jälkeen Kajaanin Lehtikankaan monitoimitalon henkilökunnasta koostuva joukkue, jossa taitojaan pääsivät näyttämään Taru Kemppainen, Hanna Ojalehto ja Teija Partanen.

Kun hard rock -yhtye Lordi hirviömaskeineen lähti aikanaan euroviisuihin – ja voitti sensaatiomaisesti – hoettiin koko valtakunnassa yleistä totuutta ”hevillä ei hävitä”. Tämä sanonta olisi voinut aivan mainiosti sopia taktiikaksi myös kouluruoka 2020 -kilpailuun – ainakin siinä mielessä, että hevi-tuotteet, joilla tässä yhteydessä tarkoitetaan siis hedelmiä ja vihanneksia, ovat olleet viime aikoina huomattavasti myönteisemmässä valossa monissa ruokaa ja ravitsemusta käsittelevissä keskusteluissa kuin esimerkiksi punainen liha.

Suosikkiruoat tiedossa

Vaan kuinkas kävikään. Voitto napattiin uunimakkaralla, joka tarjoiltiin perunapedillä ja dippikasviksilla. Makkaralla mestaruuteen siis. Toisaalta uunimakkara oli vain yksi kolmesta voittajajoukkueen valmistamasta ruoasta. Voittoon vaikuttivat lisäksi fisuburgeri ja aurinkoinen sosekeitto.

Yleisö puolestaan äänesti suosikikseen Vantaan kaupunkia edustaneen Länsimäen koulun, jonka kilpailuannoskolmikon muodostivat BBQ-kana paahdetuilla perunoilla, tonnikala-cheddar-makaronilaatikko ja Mifu-kookoskeitto. Taktista kypsyyttä oli siis Vantaankin kilpailuannosvalinnoissa, sillä makaronilaatikko on lähes kaikkien suosikkikouluruokakyselyjen kestomenestyjä, joka on aina mukana kärkikahinoissa.

Näyttäviä annoksia

Kaikkien viiden finaalijoukkueen kaikista 15 annoksesta täytyy kokonaisuudessaan todeta, että lopputulos oli näyttävä. Totta kai on tärkeää, että ruoka maistuu hyvältä, mutta linjastossa asiakkaan ottopäätökseen – eli otanko ruokaa ja kuinka paljon – vaikuttaa myös ruoan ulkonäkö. Se, miltä ruoka näyttää, vaikuttaa myös sen makuun. Ruoka on moniaistillinen kokemus.

Kouluruoka-annos

Valitettavasti itsepalvelulinjastoissa, joista kouluruoka nykyään lähes poikkeuksetta tarjotaan, mahdollisuudet vaikuttaa lautasannoksen ulkonäköön ovat rajalliset. Se muodostuu pääosin asiakkaan oman kahmaisun tuloksesta. Kilpailuannoksissa jokainen basilikanlehti, persiljanuppu, tillinoksa tai herneenverso toi annoksiin kuitenkin valtavasti vihreää voimaa ja näyttävyyttä.

Millä kouluruokaan näyttävyyttä?

On helppo todeta, että annosten koristelu kouluruokailussa on mahdotonta toteuttaa ja jatkaa kuten tähänkin asti. Entäpä jos kuitenkin haastaisimme itseämme ja kysyisimme, kuinka voisimme lisätä kouluruoka-annoksen näyttävyyttä? Voisiko kokki tai joku toinen keittiön makujen takana seisova rautainen ammattilainen seistä lounasaikaan linjaston päässä pidellen persiljakimppua kädessään kuin kukkakimppua ja irrottaa siitä jokaiselle pienen persiljanupun koristeeksi herkullisen makaronilaatikkoannoksen kruunuksi? Samalla hän voisi toivottaa jokaiselle hyvää ruokahalua tai sanoa että ”tässä sinulle päivän kaunis rautaisannos”. Voi olla, että jos tätä kokeilisimme, saattaisimme pian hämmästellä sen monia myönteisiä vaikutuksia niin ammattikeittiöhenkilöstön kuin asiakkaidenkin keskuudessa.

Juha Jokinen

Haluatko ottaa kehitysloikan viestinnässäsi tai kehittää ammattikeittiösi toimintaa?

Tilaa uutiskirje, niin saat hyödyllistä ja virikkeellistä luettavaa!