/

31.10.2022

Sähkön säästäminen ammattikeittiössä pitkälti omissa käsissä

Sähkömittari

Sähkön säästäminen ammattikeittiössä on sähkön hinnannousun myötä tullut entistä ajankohtaisemmaksi. Vaikka sähkön osuus useimpien ammattikeittiöiden kustannuskakusta jää alle kymmen prosentin, kannattaa siihen silti kiinnittää huomiota. Juuri nyt pienetkin säästöt auttavat meitä selviämään vallitsevan myllerryksen yli. Se ei kestä loputtomiin. Meidän täytyy vain kestää pidempään.

On helppo ajatella, että sähkön säästäminen ammattikeittiössä on asia, jolle ei oikein voi mitään. Työntekijöille asia on etäinen. He harvoin näkevät sähkölaskuja ja vettäkin tulee hanasta pienellä kädenliikkeellä. Ruokaa ei toki voi valmistaa ilman vettä ja sähköä, mutta sähkön säästäminen ammattikeittiössä on silti asia, johon myös keittiössä työskentelevät voivat vaikuttaa.

Isot annosmäärät vaativat kilowatteja

Kotitalouskeittiössä suurin liitäntäteho on usein uunilla. Se on kuitenkin vain pari kolme kilowattia. Kodin saunan kiukaan liitäntäteho on 2–3 kertaa suurempi. Ammattikeittiössä sen sijaan suurten uunien, patojen tai astianpesukoneiden liitäntätehot ovat suuruusluokaltaan 30–50 kilowattia. Kun on tuhat suuta ruokittavana, niin muutama kilowatti ei tähän tietenkään riitä. Siksi ammattikeittiössä tarvitaan kilowatteja.

Kun siis työpaikalla käynnistää ison ammattikeittiölaitteen, niin se vastaa 10–20 kotitalousuunin käynnistämistä. Tästä syystä kannattaa miettiä, milloin suuren ammattikeittiölaitteet käynnistää ja mitä varten.

Käynnistä laitteet vasta sitten, kun niitä tarvitaan

Aikaisemmin – ainakin legendaarisen tarinan mukaan – työpäivän alku ammattikeittiössä käsitti kolme vaihetta ja tässä järjestyksessä:

  1. kaikkien valojen sytyttäminen
  2. kaikkien keittiölaitteiden käynnistäminen, jotta ne ovat käyttövalmiina sitten, kun niitä ehkä tarvitaan
  3. aamukahvin keittäminen ja juominen

Koska kahvihuoneessa ei ollut kilowattituntimittaria, niin kahvin saattoi juoda kaikessa rauhassa tietämättä, että samaan aikaan sähkömittarin kulutuskiekko rikkoi pyörimisnopeusennätyksiä.

Ennen oli ennen, nyt on nyt

Edellä kuvattu aamunavaus oli tapa, joka ehkä oli ennen tarpeen. Vanhat laitteet saattoivat tosiaan olla hitaanpuoleisia lämpiämään, jolloin jos laitteen käynnisti vasta sitten, kun ruokatilaus tuli, niin pihvi jäi paistamatta.

Uudet laitteet ovat toista maata. Esimerkiksi isonkin uunin esilämmitysaika on vain muutaman minuutin. Sitä ei siis tarvitse aamulla käynnistää ensimmäisenä, jos uunia ei heti tarvitse käyttää. Myöskään astianpesukonetta ei kannata käynnistää liian aikaisin, jos sillä ei tiskata. Laitteiden käynnistämisen ajankohta on asia, johon käyttäjä voi vaikuttaa.

Samalla kerralla enemmän

Toinen seikka, jossa sähkön säästäminen ammattikeittiössä on ikään kuin työntekijöiden omissa hyppysissä, on täydet täytökset. Ei kannata keittää tai kypsentää ilmaa tai pestä pelkkiä tyhjiä astiapesukoreja. Pellillinen pullia isossa uunissa kuluttaa yhtä pullaa kohden paljon sähköä. Melkein samalla sähkönkulutuksella paistaisi kymmenen pellillistä. Toki on selvää, että pullia ei pidä paistaa yli tarpeen.

Astianpesukone kuluttaa jokaista pestyä koria kohden yhtä paljon vettä ja sähköä riippumatta siitä, minkä verran korissa on astioita. Siksi kannattaa pestä täysiä korillisia, joihin astian on asetettu oikein puhdistumisen varmistamiseksi.

Käyttäjän vaikutus sähkölaskuun voi olla kymmeniä prosentteja

Laitteiden oikeaoppisella käytöllä käyttäjät voivat säästää jopa kymmeniä prosentteja – jopa puolet – sähköstä, jos lähtötilanne on ollut heikko. Kysymys on osaamisesta ja asian tiedostamisesta. Siksi omia tapojaan ja rutiinejaan kannattaa tarkastella kriittisesti myös sähkön säästämisen näkökulmasta.

Modernit ja älykkäät laitteet ovat ekotehokkaita

Nykyaikaiset ja jopa älykkäät ammattikeittiölaitteet on suunniteltu säästämään vettä ja kilowatteja sen verran kuin se ylipäänsä jokseenkin on mahdollista. Laite on kuitenkin usein apuväline ja lopullinen käskyvalta on käyttäjällä. Siksi tarvitaan myös fiksua laitteiden käyttöä.

Toiminnan laadun vakioimiseksi yhä useammissa ammattikeittiölaitteissa on ominaisuuksia, joilla käyttäjän valtaa voidaan halutessa rajata. Jotta tarjottava ruoka vastaisi aina laatutavoitteita, voi olla tarpeen estää sen kypsentäminen muulla tavalla kuin valmiilla hyväksi havaitulla automaattisella kypsennysohjelmalla.

Kerran eräs ruokapalveluyrittäjä tuskaili uunien pesemisen kanssa. Hänen työntekijänsä eivät millään tahtoneet muistaa pestä uuneja säännöllisin väliajoin, vaikka uunit oli varustettu automaattisella puhdistustoiminnolla. Niinpä hän sääti uunin asetukset sellaiseksi, että uuni lopetti paistamisen, mikäli puhdistustoiminto oli riittävän monta kertaa sivuutettu.

Ei pakolla, jos ei ole pakko

Edellä kuvatut kaksi esimerkkiä ovat eräänlaista pakottamista oikeaan toimintatapaan. Joskus sitä ehkä tarvitaan, mutta ensisijaisesti hedelmällisempää voisi olla pyrkiä samaan lopputulokseen osaaminen ja ymmärtämisen kautta.

Sähkön säästäminen ammattikeittiössä on kaikkien asia

Sähkön säästäminen ammattikeittiössä on kaikkien yhteinen asia, jossa onnistutaan parhaiten yhdessä. Oikeaa ja mitattua tietoa kannattaa jakaa kaikille ja kannustaa henkilöstöä tuomaan esiin kehitysideoita. Vain siten saadaan turhat kilowatitkin kuriin ja työstä tulee taas piirun verran ammattitaitoisempaa. Mikä parasta, tälläkin osaamisella on merkitystä.

Juha Jokinen

Haluatko ottaa kehitysloikan viestinnässäsi tai kehittää ammattikeittiösi toimintaa?

Tilaa uutiskirje, niin saat hyödyllistä ja virikkeellistä luettavaa!