Hyvää alkanutta vuotta 2020. Vuosiluku näyttää ja kuulostaa jotenkin paljon suuremmalta kuin 2019 tai muut edellisen vuosikymmenen vuosiluvut. Aika rientää. Tästä on enää 10 vuotta vuoteen 2030, jonne on asetettu muun muassa erilaisia ilmastotavoitteita.
Koko ruokasektorilla alkaen pellolta ja päätyen ruokapöytään on oma merkittävä vaikutuksensa elinympäristömme kuormittajana. Vaikka suurin kuormitus syntyy ketjun alkupäässä, se ei tarkoita, etteikö ketjun muissakin osissa, kuten ruokapalveluissa, olisi tarpeen kiinnittää huomiota toiminnan ympäristövaikutuksiin. Siksi on todennäköistä, että myös vuonna 2020 moni ruokapalvelutoimija jatkaa siitä, mihin viime vuonna jäi. Tavoitteena on edelleen ruokahävikin vähentäminen ja kasvisten syönnin lisääminen huolehtimalla laadukkaasta ja kehittyvästä kasvisruokatarjonnasta samalla muistaen, että kannattaa syödä monipuolisesti, kuten tähänkin asti.
Sushi saapui Suomeen
Ruokailutottumukset eivät muutu nopeasti, vaan ateria kerrallaan. Joskus muutokset voivat tosin olla nopeitakin. Suomalaiset ovat esimerkiksi oppineet syömään sushia melko lyhyessä ajassa. Vasta hiljattain ruokamarketeissa yleistyneet salaattibuffetit ovat saaneet rinnalleen sushibuffetit.
Kuinkahan kauan kestää, että joku keksii tuoda markkinoille oshin tai kashin? Oshiksi voisi kutsua sushin suomalaista versiota, jossa tuontiriisi on korvattu vaikkapa kotimaisella ohralla. Kashi olisi luonnollisesti kaurasta tehty versio sushista. Kysyntää voisi löytyä kotimaisemmalle ja terveellisemmälle trendituotteelle.
Kymmenen ruokatuuppausta vuodelle 2020
On olemassa tunnettuja kirjoja, joissa on ohjeita – jopa käskyjä – tai ainakin voimakkaita kehotuksia hyvään ja hyveelliseen elämään. Niinpä ajattelin koota kymmenen ohjetta myös niin ruokapalvelujen tekijöille kuin ruokapalvelujen käyttäjillekin. En kutsuisi näitä käskyiksi, koska käskeminen ei oikein ole tätä päivää, joten olisiko tämä pikemminkin jonkinlaista hienovaraista tuuppausta kohti parempaa. Näiden myötä mukavaa uutta ruokavuotta 2020!
- Olet itsesi herra. Syöt, mitä haluat, mutta muista, että olet, mitä yöt.
- Älä nimeä ruokia väärin tai harhaanjohtavasti.
- Pyhitä ruokahetki varaamalla siihen riittävästi aikaa.
- Kunnioita raaka-ainetta (joka kokin suusta kuultua) ja asiakastasi.
- Maista tapas, jos et ole vielä maistanut. Saatat tykätä.
- Älä tee ruokarikosta ja synnytä tarpeetonta ruokahävikkiä. Ota lautaselle vain sen verran kuin jaksat syödä.
- Älä syö varastosta. Odota, että annos tehdään tarjoiluvalmiiksi. Joulunakin piparkakut syödään piparkakkuina eikä taikinana – vai syödäänkö?
- Älä näytä väärää todistusta elintarviketarkastajalle.
- Älä tavoittele lähimmäisesi ateriaa. Nauti siitä, mitä on omalla lautasellasi.
- Älä tavoittele toisen työntekijöitä äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu, ainakaan kyseenalaisin keinoin.
Juha Jokinen