/

12.2.2021

Henkilöstöruokailu sairaalassa – ateriavaihtoehtoja valkotakkisille

Henkilöstöruokailu sairaalassa

Henkilöstöruokailu sairaalassa pystyy tuottamaan tänä päivänä aivan yhtä hyvän ruokailukokemuksen kuin ruokailu missä tahansa muussa henkilöstöravintolassa. Ajankohtaisuus, trendit ja asiakkaiden huomioiminen näkyvät palvelussa. Henkilöstöruokailu sairaalassa ei ole jäänyt kiinni kielteisiin mielikuviin tai ennakkokäsityksiin, joita sairaalaympäristö mahdollisesti joidenkin ihmisten mielissä sille langettaa. Haasteeseen on vastattu ja ruokapalveluammattilaiset ovat lähteneet uljaasti osoittamaan osaamistaan ja arvostustaan asiakkailleen.

Henkilöstöruokailu sairaalassa ei ole epämääräisen laitosruoan kauhomista kulhoon ilman vaihtoehtoja. Se ei ole terveellisyyden tuputtamista, vaikka ollaankin terveydenhoidon parissa tekemisissä. Sen sijaan henkilöstöruokailu sairaalassa on täyttämässä juuri niitä toiveita, joita sille asetetaan: antamassa fyysistä ja henkistä energiaa työpäivään, joissa niitä usein tarvitaan erityisen paljon.

Ateriavaihtoehtoja valkotakkisille

Katsaus Suomen yliopistosairaaloiden lounastarjontaan vahvistaa, että suurelta osin rauhoittavaan vihreään tai puhtaudesta viestivään valkoiseen pukeutuneelle henkilökunnalle on tarjolla useita erilaisia lounasvaihtoehtoja samaan tapaan kuin muissakin henkilöstöravintoloissa.

Useimmiten tarjolla on vähintään kolme lounasvaihtoehtoa, joista yksi on kasvisvaihtoehto ja yksi keittoruoan ympärille rakentuva kokonaisuus. Lisäksi kevyen ja sutjakkaan salaattiannoksen voi monesti koota mielensä mukaan vaikka mukaan otettavaksi. Jälkiruokaa on tarjolla sitä haluaville, juomavalikoima on laaja ja leipä saattaa olla jopa oman keittiön tai oman leipomon valmistava lämmin, tuoksuva ja tuore viesti välittämisestä.

Helsingin Meilahden kampuksella sen seitsemän sorttia

Suomen suurimman yliopistosairaalan sairaalakampuksen henkilöstöravintola Helsingin Meilahdessa tarjoaa vaikuttavan määrän lounasvaihtoehtoja. Ensimmäisen tarjolla olevan tutun lounasvaihtoehtonelikon muodostavat lounasvaihtoehdot 1 ja 2, kasvislounas ja keittolounas. Tämän lisäksi on kolme muutakin vaihtoehtoa. Grillistä voi tilata kahta eri vaihtoehtoa, jotka viimeistellään asiakkaalle tilattaessa. HUS Asvian suunnittelija Kati Lämsä kertoo grillilounasvaihtoehtojen olevan varsin suosittuja. Grillin tarjoamista lounasvaihtoehdoista toinen on kasvisruoka.

Jos kuudesta edellä luetellusta lounasvaihtoehdosta ei vielä löytynyt sopivaa, niin seitsemäs vaihtoehto on sitten salaattibuffet. Siitä voi koota haluamansa annoksen, jonka hinta määräytyy annoksen painon mukaan.

Saako sairaalassa sushia?

Olen ollut useana vuotena luennoimassa yliopistolla uusille elintarvikealan opiskelijoille. Luennossasi olen ravistellut heidän käsityksiään sairaalaruoasta ja visioinut myös tulevaa. Myös potilasruoka voi tänä päivänä olla yllättävänkin hyvän näköistä ja hyvän makuista. Yksi esitykseni ajattelua avartava kuva on kysynyt ”Saako sairaalassa sushia?”. Oletettavasti moni ajattelee, että ei tietenkään. Kuitenkin tämäkin on jo tätä päivää – jopa Suomessa.

Sushia ei ehkä vielä ole tarjolla potilasruokavaihtoehtona, mutta sairaalan henkilöstölle sushia on jo ollut tarjolla yhtenä lounasvaihtoehtona kausiluonteisesti Helsingin Meilahden sairaalakampuksella. Ja kuten arvata saattaa, niin sushi on sekin osoittautunut varsin suosituksi.

Mikään ei koskaan riitä kaikille

Lounasvaihtoehtoja miettiessään ruokapalveluiden tuottajan ja tarjoajan on kuitenkin hyvä muistaa olla armollinen itselleen eikä yrittää saada kiinni vapaasti alamäkeen kierivää asiakkaiden jättimäistä ruokatoiveiden tynnyriä. Vaikka lounasvaihtoehtoja olisi kaksikymmentä, niin sekään ei riittäisi tekemään kaikista asiakkaista tyytyväisiä. Tämä ei silti tarkoita, että palvelutyössä olisi epäonnistuttu tai valikoima olisi riittämätön. On vain niin, että isoon asiakasjoukkoon mahtuu aina joku, joka on eri mieltä.

Entäpä terveys- ja ympäristötietoisuus?

Edellä kerrottu lounasvaihtoehtojen runsaus saattaa antaa kuvan, että nyt on palveluiden tarjoajan ruokamopo karannut käsistä ja asiakkaiden toiveiden täyttäminen on saanut heidät täysin unohtamaan, että kysymys on kuitenkin terveydenhoitoalan ruokapalveluista. Voisi siis odottaa, että terveellisyys edes jotenkin näkyisi myös lounastarjonnassa. Ja niinhän se näkyykin Meilahden sairaalakampuksella on tarjolla myös Sydänmerkki-aterioita ja ravitsemusasiat ovat muutenkin hyvin hallinnassa. Myöskään ajankohtaista ympäristötietoisuutta ei ole unohdettu, sillä satokausituotteita sisältävät ruokavaihtoehdot on merkitty ruokalistoihin.

Suomalaisia hoidetaan hyvällä ruoalla

On tutkittu tosiasia, että hyvä ja ravitseva ruoka lisää meidän jokaisen hyvinvointia. Siksi on hienoa, että myös hoitotyötä tekeville on tarjolla useita hyviä ja maukkaita lounasvaihtoehtoja, erityisesti nyt, kun terveydenhoitoamme kuormittaa koronapandemia. Sen vaikutukset ulottuvat monin paikoin myös henkilöstöravintoloihin. Jotkin asiat ovat nyt hetken aikaa toisin. Esimerkiksi oman keittiön leipoma tuore, itseleikattava leipä on saattanut vaihtua sämpylöihin leipäpöydän luona tapahtuvien käsivälitteisten kontaminaatioiden välttämiseksi. Vaikka se ehkä harmittaa, niin kestämme sen kyllä, sillä kun aika on, pääsemme taas itse leikkaamaan juuri meille rakkaudella leivottua tuoretta leipää.

Juha Jokinen

Haluatko ottaa kehitysloikan viestinnässäsi tai kehittää ammattikeittiösi toimintaa?

Tilaa uutiskirje, niin saat hyödyllistä ja virikkeellistä luettavaa!