Voiko syömättä jäänyttä lämmintä ruokaa tarjota uudelleen?
Miten tarjottavaksi valmistettua lämmintä ruokaa voi hyödyntää, jos ruokaa jää yli? Kuinka vähentää ruoan päätymistä biojätteeksi?
Yksi keskeisimpiä ruokahävikin lajeja ammattikeittiöissä ja ruokapalveluissa on niin sanottu tarjoiluhävikki. Tämä on siis sitä ruokaa, joka on valmistettu tarjottavaksi, mutta jota ei joko aseteta lainkaan tarjolle esimerkiksi tarjoilulinjastoon tai joka asetetaan tarjolle, mutta, joka ei tule syödyksi. Mitä tällaiselle ruoalle voisi tehdä ja kuinka sen poisheittämisen voisi välttää ja näin vähentää ruokahävikkiä?
Seuraavassa Ruokaviraston ohjeita, joita kannattaa yrittää hyödyntää, jotta ruoka ja sen valmistamiseen tehty työ ei päätyisi roskakoriin.
(Ohjeiden lähde: Ruokavirasto / Livsmedelverket)
Jos ruoka ei ole ollut tarjolla, sen saa jäähdyttää ja tarjota uudelleen
Jos tarjolle valmistettu lämmin ruoka on ollut valmistuksen jälkeen lämpösäilytyksessä esimerkiksi lämpökaapissa, jossa se on säilynyt yli +60 -asteisena, ruoka on mahdollista jäähdyttää asianmukaisesti (alle neljässä tunnissa vähintään +6-asteiseksi) ja tarjota seuraavana päivänä hyvin kuumennettuna uudelleen. Tämän jälkeen ruoka ei ole enää hyödynnettävissä.
Tarjolla ollutta lämmintä ruokaa ei saa tarjota seuraavana päivänä uudelleen
Jos ruoka on ollut jo kertaalleen tarjolla asiakkaille, ei sitä enää saa jäähdyttää ja tarjota uudelleen seuraavana päivänä.
Ruokaa, joka on ollut jo kertaalleen tarjolla asiakkaille, voidaan ruoan poisheittämisen sijaan luovuttaa välittömästi kuuma kuumana, kylmä kylmänä tai kuuma samana päivänä nopean jäähdytyksen jälkeen (+6 asteeseen neljässä tunnissa) henkilökunnalle tai ruoka-apuun, mikäli ruoka on aistinvaraisesti arvioituna moitteetonta ja kuuma ruoka on säilynyt tarjoilulinjastossa vähintään +60 asteisena.
Ruoka-avulla tarkoitetaan elintarvikkeiden tai ruoan lahjoittamista maksutta tai nimellistä korvausta vastaan ruoka-apua tarvitseville henkilöille.
Ruoka-apuun luovutettuja elintarvikkeita ei saa hyödyntää millään tavoin kaupallisesti.
Lisäksi on tärkeää erottaa asiakkaille tarjottavaksi/myytäväksi tarkoitettu ruoka ja ruoka-apuun luovutettava ruoka. Ruoka-apuohjeessa on tehty myönnytyksiä juuri tähän toimintaan liittyen, mutta ne eivät koske ravintolaruoan tarjoilua/myyntiä asiakkaille.
Tarjoilulinjastossa ollutta lämmintä ruokaa voi myydä vain kuumana (yli +60-asteisena), ei jäähdytettynä. Sen sijaan ruoka-apuun saa luovuttaa linjastossa ollutta jäähdytettyä ruokaa. Toisin sanoen linjastossa ollutta lämmintä ruokaa ei voi jäähdyttää ja hyödyntää kaupallisessa tarkoituksessa. Jäähdytettynä sitä voi luovuttaa, mutta ei myydä myös henkilökunnalle.