/

25.9.2018

[:fi]Jatkuva oppiminen laajentaa omaa näkemystä[:]

Jatkuva oppiminen

[:fi]Jatkuva oppiminen laajentaa omaa näkemystä. Jatkuvan muutoksen aallokossa purjehtivat organisaatiot tarvitsevat palvelukseensa henkilöitä, joilla on halu ja valmius jatkuvaan oppimiseen. Jos henkilön ajattelu ja osaaminen eivät saa ärsykkeitä ulkopuolelta, henkilö ei välttämättä kykene uudistumaan riittävästi. Kun toimintaympäristö muuttuu, myös ihmisten ja tekemisen on muututtava.

Jatkuva oppiminen yhdessä antaa enemmän – Erinomaiset ruokapalvelut –foorumi 14.11.2018

Jatkuva oppiminen on keskeinen syy sille, että mekin haluamme saattaa yhteen joukon asiantuntijoita keskustelemaan ruokapalvelu- ja ammattikeittiöalan ajankohtaisista aiheista. Siksi järjestämme keskiviikkona 14. marraskuuta 2018 Helsingissä Erinomaiset ruokapalvelut –foorumin. Kauempaa tulevat voivat yhdistää kaksi tapahtumaa samaan matkaan, koska foorumiamme seuraavana päivänä on Helsingissä Ateria 18 –tapahtuma.

Erinomaiset ruokapalvelut -foorumiin olemme koonneet mielenkiintoisia ja ajankohtaisia aiheita, joihin kaikkiin liittyy myös päivän teema kestävä muutos. Muutos on jatkuvaa. Tänään sen on myös oltava ympäristön kannalta kestävää, jotta tilanne pysyy ihmislajin hallinnassa. Seuraavassa avaamme lyhyesti foorumin keskustelunaiheita.

Muutos lähtee ihmisistä ja sen tekevät ihmiset

Muutos lähtee ihmisistä ja sen tekevät ihmiset. Siksi halutun muutoksen tekeminen vaatii, että sekä organisaation henkilöstö että asiakkaat saadaan halutun muutoksen puolelle. Muutos aiheuttaa aina tönäisyn niin työntekijän kuin asiakkaankin tuttuun ja turvalliseen olotilaan, jossa aivomme ei juuri tarvitse miettiä pitäisikö jähmettyä, paeta vai taistella, vaan voimme keskittyä vaikkapa vain nautiskelemaan hyvinvointiamme lisäävistä asioista. Kun muutos moukaroi dopamiinihormonin kyllästämää euforista tilaamme, se koetaan uhkaksi, josta ei tykätä. Primitiiviset liskoaivomme etsivät vastausta aivojemme tunne- ja järkialueilta, joilta toivottavasti löytyy ajatuksia ja kokemuksia tilanteesta selviämiseksi. Foorumin aluksi pohdimme siis miten ihmiset saadaan mukaan tukemaan muutosta.

Muutos vaatii myös muutosta itsessä

Kuinka siis nujerretaan kuvitteellisten, mutta meille kaikille niin tuttujen lamaannuttavien lintusten muutosvastarinnan ja valitiaisen liiallinen sirkutus? Jos ajatusmaailmassamme livertää tauotta ainoastaan”ti-ti-tyytymätön, ti-ti-tyytymätön” kuin vinyylilevyltä, jonka neula on juuttunut paikoilleen, muutos ei onnistu toivotulla tavalla. Negatiivinen viserrys jämähdyttää organisaation paikalleen ympäristön muovautuessa uuteen asuunsa. Pian organisaation vanha tai paikoilleen jämähtänyt toimintatapa ei enää pysty tarjoamaan sopivia palikoita asiakkaittensa mielihyväkeskuksille. Neliö ei mahdu laatikkoon kolmionmuotoisesta reiästä. Tämän moni on oppinut jo lapsena konkreettisesti yrittämällä tunkea erimuotoisia puupalikoita oikeanmuotoisista ja -kokoisista aukoista laatikon sisään.

Uusi keskuskeittiö on iso muutosprojekti

Muutosta voidaan ajatella ja käsitellä myös projektina. Varsin konkreettinen projekti on uuden tuotanto- tai keskuskeittiön rakentaminen. Projektin päässä häämöttää maistuva ja terveellinen ruoka. Sitä ennen on kuitenkin puhuttava monen eri tahon kesken paljon muustakin kuin ruoasta. Ennen kuin tuoksuva ruoka pölähtää lautaselle on keskusteltava myös betonista, sähköstä, logistiikasta ja rahasta. Samaan aikaan on varmistettava hyvän viestinnän avulla, että tietotulvassa liikkuu riittävästi faktatietoa, mutta myös sopivasti oikeanlaista tunnetta, jotta edellä mainitut kuvitteelliset lintulajit eivät pääsisi haitallisessa määrin lisääntymään. Foorumissa kuulemme, miten Porvoon kaupungin uuden keskuskeittiön projekti pidettiin hallinnassa. Tästä kertoo meille Porvoon Tilapalvelujen toimitusjohtaja Annika Malms-Tepponen.

Kun ikää tulee, mitä pitäisi tulla pöytään?

Ikääntyneiden määrä Suomessa kasvaa. Hekin syövät joka päivä. Mutta mitä he haluavat syödä tai mitä heidän mahdollisesti pitäisi syödä, jotta syöminen parantaisi heidän hyvinvointiaan myös ravitsemuksellisesti? Tämän alueen uusimmista tutkimustuloksista meille kertoo foorumissamme elintarviketieteiden tohtori ja dosentti Merja Suominen, joka on keskittynyt nimenomaan ikääntyneiden ravitsemukseen liittyviin kysymyksiin ja haasteisiin. Ikääntyneilläkin on oikeus hyvään ja maistuvaan ruokaan.

Eroon hävikistä johdonmukaisella toiminnalla

Vietämme Suomessa joka syksy hävikkiviikkoa. Moni organisaatio on asettanut itselleen tavoitteita ruokahävikin pienentämiseksi. Niiden saavuttamisessa auttaa usein konkreettiset teot, mutta myös johdonmukaista ja pitkäjänteistä toimintaa tarvitaan. Onko organisaatiollasi ympäristöohjelma? Olisiko siitä apua myös ruokahävikin johdonmukaisessa vähentämisessä? Tästä meille kertoo kokenut kouluttaja ja lehtori Kaisa Liinanki.

Paneelikeskustelusta uusia näkökulmia

Keskustelu, ajatuksien ja näkemyksien vaihtaminen toisten kanssa rikastuttaa omaa ajatteluamme ja auttaa näkemään myös toisenlaisia näkökulmia. Se on oppimisessa tärkeää. Tästä syystä foorumin ohjelmassa on myös tunnin paneelikeskustelu, jossa eri puolilta Suomea ja eri tavoilla ruokapalveluja tuottavat toimijat kertovat tekemiensä valintojen taustoista sekä siitä, kuinka eri ruokatuotantomenetelmillä voidaan vastata asiakkaiden odotuksiin. Yleisö voi lähettää panelisteille kysymyksiä ennakkoon tämän Lähetä viesti –linkin kautta.

Ruoan ja ruokapalvelujen tulevaisuus

Piristävän kahvitauon jälkeen raotetaan verhoa ruoan ja ruokapalvelujen tulevaisuuteen biotekniikan tohtori Lauri Reuterin johdolla. VTT (Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy), jossa Lauri Reuter työskentelee, on yksi maailman kärkiorganisaatioista, jossa pohditaan ja tutkitaan, miten maailman kasvava väestömäärä saadaan tulevaisuudessa ruokittua kestävällä tavalla. Laurin esitykset ovat aina innostavia ja hän osaa tehdä tieteestä ja vaikeistakin asioista ymmärrettäviä ja kiehtovia.

Lean-ajattelulla entistäkin erinomaisempia ruokapalveluja

Sopivasti Laurin perään ja päivän päätteeksi puhumme vielä leanistä: filosofiasta, ajattelutavasta, ja johtamisjärjestelmästä, jonka tavoitteena on jatkuva toiminnan parantaminen ja asiakkaalle lisäarvoa tuottavan työn maksimointi ja turhan työn vähentäminen virtaavissa prosesseissa. Lean-ajattelulle olisi paljon tilaa myös ruokapalvelu- ja ammattikeittiöalalla, jolle se sopii aivan yhtä hyvin kuin mille tahansa muullekin alalle. Organisaatiot, joissa lean-ajattelua toteutetaan käytännössä, ovat lähes poikkeuksetta pystyneet kehittämään toimintaansa merkittävästi ja kuuluvat alojensa parhaimmistoon. Defosella on tarjolla kaksi lean-palvelutuotetta: Defose-lähtöselvitys™ ja Defose-nousukiito™. Jos mielessäsi on jotain muuta leaniin liittyvää, ota yhteyttä, niin katsotaan, miten voimme auttaa.

Tule siis mukaan Defosen Erinomaiset ruokapalvelut –foorumiin ja poimi parhaimmat ajankohtaiset herkkupalat itsesi ja organisaatiosi kehittämiseksi entistäkin erinomaisimmiksi. On monia tapoja viettää työpäivä. Osallistumalla tähän foorumiin, panostat ainakin yhden päivän itsesi ja organisaatiosi kestävämmän huomisen varmistamiseksi.

Juha Jokinen[:]

Haluatko ottaa kehitysloikan viestinnässäsi tai kehittää ammattikeittiösi toimintaa?

Tilaa uutiskirje, niin saat hyödyllistä ja virikkeellistä luettavaa!